Moj život između novembra i marta izgleda kao da je ušao ne u slo-mo, nego da praktično stoji. Bez naglih pokreta, red pilatesa, red joge, nekoliko šolja mlakog zelenog čaja, izađem baš kad moram, inače čitam, ili povremeno klikćem play. Ali onda, kako se primičemo kraju marta odjednom se sve ubrzava do brzine svetlosti, pa prekrajam kalendar kako bih ostala zdrave pameti.
E pa baš tako nekako živi i naš Beograd. Tokom zime ima neki svoj fini ritam, a kako se proleće primiče, tako grad upada u neko stanje konstantnog isčekivanja i vrbopuca u vazduhu. Morate biti budni i koncentrisani kako biste uhvatili šta se sve događa u gradu na dnevnoj bazi. No, ne morate se previše truditi, tu sam ja da vam donesem dragocenu listu zvanu: Beograd nova mesta. Pročitajte, dodajte u mapu i pravac jedna fina šetnja. Ova tura garantovano donosi nalet dobre energije. Hajmo!
KOORDINATA
Malen restoran koji je slavu doživeo sa svega četiri stola u Zemunu napokon je dobio novi dom kakav priliči tom iskrenom konceptu. Iza koncepta Koordinata stoje Sara i Stefan Živković, od 2020. godine do danas su uspeli da steknu mnoštvo fanova njihove gastronomske filozofije.
Pre svega to je beskompromisno poštovanje sezonalnosti namirnica, zatim bliska saradnja sa lokalnim dobavljačima, odluka para da se presele na selo i da tu gaje većinu povrća potrebnu za restoran i naposletku konstantni eksperimenti sa pomalo zaboravljenim ukusima. Konkretno, Stefan je sada u fazi da istražuje kakve arome jelima može doneti korov, kao što je kopriva koja ne žari.
Jelovnik Koordinate je zaista jedna lepa priča koja vuče na nostalgiju, a to će vam otkriti i prva strana menija gde je uz presovan cvetić zapisano: jelovnik i herbarijum. Rade isključivo po principu rezervacija (biće vam potrebna i kartica kao garancija) kako bi maksimalno sprečili propadanje hrane.
Ono što je mene osvojilo još pre nego što je prvo jelo stiglo na sto jeste predivan enterijer u old school maniru u Hotelu Beograd. Mnogi elementi su sačuvani u svom originalnom obliku, hint: samo obratite pažnju na dugački šank! U prostoru dominira sveža zelena nijansa kao kontrast otkrivenom betonu i kuhinji koja je od restorana odvojena staklenim vratima. Enterijersko rešenje rezultat je zajedničkog promišljanja Cave Urban dizajn studija iz Sidneja i ENND arhitektonskog studija iz Beograda.
Kao veliki plus tu je i cvećara, gde možete posle razigrang ručka sebe obradovati sa još jednim komadićem prirode koji vam može poslužiti kao fizički podsetnik da je vreme da usporite i pomirišete cveće – quite litteraly.
Balkanska 52
ZIENLINSKI & ROZEN
Kad smo kod mirisa, imamo jedno stvarno dobro pojačanje na listi Beograd nova mesta. U centru Beograda. Naime, u Rajićevoj ulici ugnjezdila se nova parfimerija Zienlinski & Rozen koja je posebna po tome što se radi o porodičnoj kompaniji.



Parfemska kuća osnovana je 1905. godine i vrlo brzo je postala poznata po svojim drugačijim i ručno izrađenim mirisima. Trenutno je vodi parfemski alhemičar Erez Rozen, čije recepture potiču iz ranog 20. veka, kada je njegov pradeda kreirao tajne formule mirisa.


Ono što izdvaja Zielinski & Rozen je njihova posvećenost ručnoj izradi i personalizaciji. Svaka bočica parfema je ručno potpisana, čineći je jedinstvenom, što odražava filozofiju brenda da je glavni protagonista upravo korisnik. Pored parfema, Zielinski & Rozen nudi i proizvode za negu kože, sveće i mirise za kuću…
Moj predlog je da pođete u njihovu radnju koja izgleda kao pećina i da dopustite sebi da pronađete svoj parfem jer postoji toliko kombinacija, Erezova ideja jeste da istražite sve što vas privuče, a da odaberete po tome kakvu emociju dati miris budi u vama. Priuštite sebi dan koji će spojiti arome, uživanje i traženje ličnog mirisnog potpisa. Takva avantura probudiće sva čula i doneti vam inspiraciju da dublje istražite svoje želje i ideje.
Rajićeva 18
DNEVNE ŽURKE
Prvo sam mislila da sam samo ja definitivno ostarila i da me zamaraju zadimljeni noćni klubovi, ali zapravo sam bila na začetku trenda. Jer generacija Z sada kaže da u klabing idemo vikednom ujutru i ja im oduševljeno aplaudiram! Postoji nekoliko mesta u Beogradu koja organzuju ovakav provod, kao i nekoliko koncepta koji će se širiti kao što su Jurka Žurka i NNNJM.
Ukratko, probudite se, doručkujte, pa dođete na mimozu, ili već nešto po ukusu. Žmirkate u sunce i pomerate kukove u ritmu muzike. A onda možete sa društvom na neki dobar ručak. Slično kao nekada kad smo išli na pljeskavicu posle celonoćne žurke, samo što ćete u ovom slučaju kod kuće biti maksimalno do 7 popodne. Idealno!